autentični marketing za nekonvencionalne eksperte

Ja sam Jelena Radovanović.

Od 2017. aktivno radim na pronalaženju načina da se kroz autentični marketing pomogne ljudima koji su vrsni stručnjaci u svojoj oblasti da se izdvoje u moru “lako ćemo” sadržaja na internetu i dođu do onih kojima je njihovo znanje potrebno.

I uspela sam u tome. Kako je to izgledalo i zašto to uopšte radim objasnila sam u ovom tekstu.

Užasavam se lakomislenosti filozofije “misli pozitivno po svaku cenu” a još sam manji ljubitelj cinika.

Verujem u underpromise and overdeliver pristup poslu i volela bih da takav izraz postoji i u srpskom (u tri reči).

Ovaj sajt postoji od 2013, i dugo mu je primarna tema bila pomoć web piscima da naprave uspešnu karijeru. Te tekstove, napisane u periodu 2013-2016. možete i dalje pronaći ovde: Arhiva.

Zašto je promenio smer?

Jednostavno je: autorka se, kao i svi drugi, razvija. Moja interesovanja se menjaju, moje veštine sazrevaju, i najzad su mi omogućile da postignem nešto o čemu sanjam već godinama, a što je od sredine 2017. počelo temeljno da menja i moj, i još nekolike živote.

Danas intenzivno radim sa ljudima koji žele da svoje znanje i iskustvo pretoče u biznis koji je u skladu sa njihovim vrednostima, i da to iskomuniciraju kroz svoj marketing. Na engleskom postoji zgodan izraz za takve ljude, purposeful entrepreneurs, a na srpskom sam, u nedostatku preciznijeg, počela da koristim svoju kovanicu da ih opišem – nekonvencionalni eksperti. 

Kroz iskustva sa njima razvila sam proces koji sam nazvala Dešifrovanje tvog autentičnog brenda, te je već neko vreme moj primarni fokus na:

  • Ličnom brendiranju
  • Kreiranju autentičnog ekspertskog bloga
  • Kreiranju idealne karijere za ljude sa ekspertskim znanjem.
Nije se to desilo preko noći, da mi se odjednom poslože sve kockice, no posložile su se toliko precizno da proces koji sam razvila maltene ima sopstveni život. Onima koji prođu kroz njega sa skoro matematičkom jasnoćom pokazuje koji je njihov put, produbljuje njihovu percepciju na načine koji i mene iznova zadivljuju, i otvaraju im se vrata za koja nisu ni pomišljali da postoje.
 

I iako sam mu autorka (ili pre kanal, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je u potpunosti delo mog uma), ne prestaju da me iznenađuju njegova jednostavnost i primenljivost.

Tokom tri meseca najaktivnijeg rada na njegovom razvoju imala sam običaj, kad me pitaju zašto me nigde nema, da odgovorim, pola u šali a pola jer sam to zaista tako osećala: “Porađam svoje životno delo za ovaj period života.”
 
I početkom septembra 2018, evo ga pred vama. Ni upola onoliko jasno koliko bih volela – istovremeno radim i na ovom i na sajtu na engleskom, radim sa klijentima, pripremam knjigu i vraćam se u normalan život nakon perioda intenzivne kreativnosti – no naučila sam da je besmisleno čekati dok sve bude savršeno skockano jer to se neće skoro desiti.
 
Panta rei. A i sama sam veoma radoznala u pogledu toga kojim pravcima će teći ova moja priča.